fallback

Стойността на стоте най-големи румънски компании падна с 13,6 млрд. евро

Спадът на борсата в Букурещ през последните девет месеца е най-големият за последните десет години

09:52 | 29.04.08 г.

Пазарната капитализация на стоте най-големи румънски публични компании, листнати на Букурещката фондова борса, е спаднала с 37 на сто за последните девет месеца от 36,6 млрд. евро до 23 млрд. евро, съобщава румънското издание zf.ro.

Спадът на борсата в Букурещ е най-големият през последните десет години, като повечето от акциите на компаниите достигнаха дъна от 2005 и 2006 г.

Понижението е особено чувствително при малките и средни компании, чиито книжа са спаднали с 50 и повече процента. От друга страна, трите компании с най-голяма пазарна капитализация – Petrom, BRD и Banca Transilvania, през последните девет месеца са отчели спад от средно 27 на сто.

В абсолютна стойност пазарната оценка на четирите най-големи румънски публични компании е спаднала средно с 5,8 млрд. евро от 20,4 на 14,6 млрд. евро. Останалите 96 дружества от извадката са изгубили средно 7,9 млрд. евро от капитализацията си.

Анализатори обясняват по-дълбокия спад при малките компании на Букурещката фондова борса с по-ниската им ликвидност в сравнение с големите дружества, както и с наличието на повече спекуланти в техния капитал. От друга страна, сините чипове на Букурещката фондова борса привличат главно институционалните инвеститори, които не се поддават на паника, пише още изданието.

„Волатилността е висока, когато ликвидността е малка. При благоприятни условия акциите на малките компании растат с по-бързи темпове, докато при състояние на криза те губят повече от останалите“, смята анализаторът Адриан Данчиу от посредника Broker Cluj. Според него добрите резултати на банковия сектор са подкрепили техните котировки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още