fallback

Стресът на работно място излиза скъпо

В случая на британските компания става дума за цели 26 млрд. лири на година

14:05 | 28.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Стресът и постоянното напрежение на работното място понякога може да водят до по-добри резултати по отношение на съсредоточеност и продуктивност, но не бива да се превръщат в дългосрочна стратегия, показва британско изследване.

Според изготвен от психолози доклад, подробни данни от който ще бъдат представени официално утре по време на конференция във Великобритания, напрежението в работата е нормално явление за всяка фирма по света, но психическото пренатоварване причинява реално измерими загуби за работодателя.

В случая на британските компания става дума за цели 26 млрд. лири на година, са изчислили авторите на изследването. В тази сума са включени 8,4 млрд. лири загуби от отсъствия от работа заради болестни състояния, свързани със стреса, или просто болнични, взети заради нежелание за явяване на работа. Останалата част от парите са изгубени заради намалени трудоспособност и продуктивност.

Крайната сметка показва, че стресът причинява загуби от по над хиляда лири на служител годишно.

Според Карън Кумър, специалист в KC Business Health, ако бизнесът взима превантивни мерки, тези загуби биха могли да бъдат избегнати. „Което ще е положително и за двете страни – и за служителя, и за работодателя“, казва тя, цитирана от британското издание York Press.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още