fallback

Пак рекорд за петрола, наближава 120 долара

Ръстът дойде след затваряне на нефтопровод на BP и размирици в Нигерия

09:01 | 28.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повиши до нов исторически рекорд близо до 120 долара за барел, след като късно в събота BP Plc затвори нефтопровода, по който преминава близо половината ползван от Великобритания петрол. Причината – безредици, свързани със стачка на рафинерия на компанията на Северно море, предаде Bloomberg.

За напрежението около цената на суровината допринесе и въоръжената атака в Нигерия на най-голямото петролно и газово находище в страната, пазено с полицейска охрана. По време на нападението, станало в неделя, са били убити петима полицаи.

„Биковете все още владеят положението, така че не е изненадващо да имаме нива близо до 120 долара“, коментира за агенцията анализатор от сингапурската Purvin & Gertz Inc.

Суровият петрол с доставка през юни поскъпна с 1,2% до 119,93 по време на електронната търговия в Ню Йорк – най-високото постигано някога ниво, а рано тази сутрин в Сингапур цената остана почти непроменена – около 119,34 долара за барел. За последната една година повишението възлиза на 82 на сто.

Цената на Брента също отбеляза ръст, който възлезе на 0,9% до 117,34 долара за барел с доставка през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 28.04.08 г.
fallback
Още от Свят виж още