fallback

Японският износ свиква с поскъпването на йената

Средното критично ниво на валутния курс за японските износители пада до 104,70 йени за долар в сравнение със 106,60 година по-рано

16:57 | 26.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Средното критично ниво на курса на долара спрямо йената за японските износители, при което печалбата е равна на нула, е 104,70 към края на финансовата година, приключила през месец март, показват дании от проучване на японското правителство.

Средното критично ниво на валутния курс, или т. нар. break-even point, е такова, при което от печеливши износителите се превръщат в губещи. Силната йена намалява приходите от износ при тяхното превалутиране. Също така тя понижава конкурентоспособността на японските стоки, като оскъпява тяхното производство.

В края на март 2007 г. японските износители са посочили средно критично ниво от 106,60 йени за един щаски долар, което показва, че към днешна дата те до известна степен са “привикнали” към силната йена.

Освен това средната прогноза на износителите за валутния курс след една година е на ниво 111 йени за долар, докато в края на март миналата година те са прогнозирали курс от 115,5 йени за долар в едногодишен план.

През март тази година зелената валута падна до 12-годишно дъно от 95,75 йени, след което възстанови част от изгубените позиции и в петък затвори на ниво от 104,41 йени за долар.

В петък Honda Motor Co. обяви спад от 85,6% в нетната печалба за първото тримесечие на тази година до 25,4 млрд. йени, като основните негативни фактори, посочени от компанията са силната йена, покачването в цените на стоките за широко потребление и по-слабото търсене на американския автомобилен пазар.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още