fallback

OTP: Акциите ни са подценени заради кризата, фундаментът ни е добър

Чистата печалба на OTP за миналата година нарасна до 208,2 млрд. форинта от 187,1 млрд. форинта за 2006 г.

16:00 | 25.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на унгарската банка OTP Bank, които са загубили 22% от стойността си тази година, са подценени, тъй като печалбата на групата не дава основание за понижението, заяви председателят и главен изпълнителен директор на банката Шандор Чани, цитиран от Bloomberg.

Спадът в цената на акциите е в резултат на несигурността на глобалните финансови пазари и банката не е била способна да убеди инвеститорите, че няма скрита загуба, е казал Чани на среща на акционерите в Будапеща днес. Миналата седмица анализатори на HSBC Holdings намалиха оценката си за цената на акциите на банката с 25 на сто.

“Банката има добър фундамент, нищо не оправдава такава цена на акциите, освен страхът от рискове”, коментира Чани. “Смятам, че това ще приключи скоро и ще си възвърнем оценката, която имахме на 23 юли, когато акциите ни постигнаха рекорд. За в бъдеще има възможност за значително поскъпване”.

На 23 юли 2007 г. акциите на банката достигнаха рекордната си цена от 10 939 форинта (43,2 евро). Днес те поскъпнаха с 2,43 на сто до 6 935 форинта.

Чани добавя, че банката не се нуждае от финансиране от международни източници и затова е избегнала срив вследствие на кризата.

Чистата печалба на OTP за миналата година нарасна до 208,2 млрд. форинта от 187,1 млрд. форинта за 2006 г.

Днес акционерите одобриха предложението да не се изплаща дивидент от печалбата за 2007 г. OTP смята да изкупи обратно още акции, което е най-доброто решение за инвеститорите и банката при сегашната цена, по думите на Чани.

Унгарската банка е собственик на българската Банка ДСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още