fallback

Китайската борса се изстреля след продължителен спад*

Понижаване на таксите за търговия сложи край на спада, зачеркнал 1,7 трлн. долара от пазарната капитализация на Shanghai Composite Index

10:14 | 24.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Основните индекси в Китай буквално се изстреляха днес, като основна причина за това станаха мерките, които правителството планира да използва, за да възстанови доверието във фондовите пазари. Както е известно, от октомври насам водещите индекси в Китай изгубиха по около 50 на сто от стойността си, което значително затруднява листването на нови емисии, съобщава Bloomberg.

Първата стъпка, която предприеха китайските регулатори включва понижение на таксите за търговия, които бяха смъкнати от 0,3 на сто до 0,1 на сто. Новината беше съобщена след края на вчерашната сесия, а днес търговията започна с рязко повишение на индексите. Shanghai Composite се повишава с цели 8,47 на сто до момента, а CSI 300 напредва с 8,34 на сто до 3 741,87 пункта минути преди края на сесията.

Със силни повишения преминава сесията за всички компании, като най-силно повлияни от позитивните настроения са представителите на финансовия сектор, които претърпяха най-големи загуби от началото на годината. Загубите доведоха до отстъпление с по над 35 на сто на двата основни показателя на борсата, което заличи пазарна капитализация на компаниите в размер от над 1,7 трлн. долара.

Според някои анализатори обаче правителствената намеса вероятно няма да може да спре спада на индексите за дълго, тъй като високите цени на ресурсите и забавянето на ръста на печалбите може да доведе до слаби резултати и нови разпродажби.

Негативно влияние оказват и данните за инфлацията, контролът върху която е основна цел на правителството. Това означава, че в случай на нови мерки за потискането на ръста на цените и паричното предлагане, борсовите индекси вероятно отново ще преминат на червена територия.

Въпреки силното възходящо движение днес в Китай на повечето от останалите азиатски пазари преобладаваха мечи настроения. 

*Актуализирано към 13:30 часа   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още