fallback

Alitalia получава кредит от 300 млн. евро от италианското правителство

Кредитът се отпуска при пазарни условия и е със срок до 31 декември 2008 г.

10:33 | 23.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Съветът на министрите на Италия реши на свое спешно заседание на италианския национален авиопревозвач Alitalia да бъде предоставен държавен кредит в размер на 300 млн. евро от резервния фонд за икономическа стабилизация, съобщава Итар-Тасс.

Кредитът се отпуска при пазарни условия и е със срок до 31 декември 2008 г. По този начин правителството дава шанс на компанията да оживее, след като вчера Националната агенция за гражданска авиация на Италия предупреди, че може да отнеме лиценза й поради големите финансови проблеми.

Ръководството на авиокомпанията ще може да получава парите на части за конкретни и срочни нужди. Експерти коментират, че тази „сламка за давещия се” в крайна сметка може да спаси основния авиопревозвач на страната от банкрут. Италианските профсъюзи пък са приветствали това „отговорно решение”

От една година правителството на Италия безуспешно се опитва да продаде своя пакет от 49,9% от капитала на компанията, през което време, поради финансови проблеми, пазарната капитализация на Alitalia устремно пада. Преди дни френско-холандският консорциум Air France – KLM се отказа от сделката на финала и към момента единствената компания, която проявява интерес към Alitalia, по препоръка на президента Владимир Путин, е Аерофлот.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:38 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още