fallback

Лицензът на Alitalia може да бъде отнет

От Аерофлот, които възобновиха преговорите за покупката на италианския превозвач, очакват делово предложение

18:09 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Националната агенция за гражданска авиация на Италия може да отнеме лиценза на националния авиопревозвач Alitalia, е казал днес в интервю за вестник La Repubblica нейният председател.

По думите му „в отсъствие на ликвидност в продължение на почти година или в условия на финансово състояние, несъразмерно със задачите, които е длъжен да изпълнява превозвачът, Alitalia не може да продължава дейността си, като че ли нищо не е станало”.

След новината за възможното отнемане на лиценза й, акциите на Alitalia са рухнали с 11,29%, което е принудило Миланската фондова борса да преустанови до края на деня операциите с акции и други ценни книжа на италианската авиокомпания. Представители на борсата са коментирали, че решението им е взето в очакване на нова информация относно перспективите за решаване на проблемите на националния авиопревозвач.

Очаква се в близките дни съветът на министрите на Италия да проведе специално заседание във връзка с усложнената ситуация около Alitalia, като по мнението на експерти може да бъде обсъдена възможността за предоставяне на авиопревозвача на кредит от една от крупните италиански банки.

Така стеклите се обстоятелства, според анализатори могат съществено да снижат капитализацията на компанията и в т.ч. да се отразят на стойността на държавния пакет от 49,9%, който засега безуспешно се опитва да продаде италианското правителство.

От Аерофлот, който по настояване на руския президент Владимир Путин реши преди два дни да възобнови преговорите за покупката на Alitalia, са коментирали днес, че очакват делово предложение от италианската страна.

През април 2007 г. от Министерството на транспорта на Италия са били заявили, че купувачът на компанията би трябвало да заплати за държавния пакет акции около 3 млрд. долара, докато към днешна дата капитализация на Alitalia се изчислява на близо 860 млн. евро. Преди дни консорциумът Air France – KLM официално се отказа от покупката на Alitalia, след като почти се беше стигнало до сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още