fallback

Bank of Ireland призна за кражба на 4 лаптопа с данни на нейни клиенти

От финансовата институция твърдят, че не са открили доказателства за измама или някаква съмнителна дейност във връзка с тези сметки

14:50 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Четири лаптопа, съдържащи лични данни на 10 хил. клиента на Bank of Ireland, са били откраднати, потвърдиха от банката, съобщи АР.

Втората по големина банка в Ирландия направи изявлението си, след като представителят на страната в ЕК по въпросите на защита на данните Били Хоукс заяви пред ирландската телевизия RTE, че е бил информиран за загубата на данните на клиентите едва в петък.

Четирите лаптопа са изчезнали между юни и октомври 2007 г. и са съдържали имена, адреси, подробности за банкови сметки и други лични данни на около 10 хил. души, които имат животозастрахователни полици в банката.

В изявлението на банката не се дава обяснение за дългото отлагане на обявяването на кражбата. От финансовата институция твърдят, че не са открили доказателства за измама или някаква съмнителна дейност във връзка с тези сметки.

И четирите лаптопа са изчезнали в Ирландия, като поне единият от тях – от дома на банков служител. Личните данни на клиентите не са били кодирани, за да се предотврати лесен достъп.

Хоукс е заявил, че е стартирал разследване на системите и стандартите за защита на данните на Bank of Ireland.

Още по-голям беше скандалът във връзка със сигурността на лаптопите във Великобритания, където стана ясно, че по някои оценки около 1000 лаптопа на правителството – главно на Министерство на отбраната, са били загубени през последното десетилетие. Миналата година британското правителство призна за загубата на два лаптопа с лични данни на 25 млн. граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още