fallback

Royal Bank of Scotland планира рекордно увеличение на капитала

Банката предвижда привличане на 12 млрд. лири заради ликвиднии проблеми след придобиването на ABN и отписването на активи

10:32 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Вторият по големина кредитор във Великобритания – банката Royal Bank of Scotland, планира да увеличи капитала си с рекордните 12 млрд. лири с цел покриване на загубите, предизвикани от отписванията на активи заради ипотечната криза, съобщава Bloomberg.

До момента базираната в Единбург институция е отписала от счетоводните си баланси 5,9 млрд. лири под формата на активи и по тази причина съобщи, че ще се наложи съкращаване на планираните дивиденти.

Въпреки слабите резултати, в съобщение до медиите Бордът на директорите на RBS оказва подкрепа на изпълнителния директор на институцията Фред Гордън, предоставяйки му “пълно доверие, че мениджърският екип ще бъде в състояние да изведе банката от настоящите предизвикателни условия”.

RBS, която заедно с Banco Santander SA и Fortis придоби ABN Amro Holding за около 72 млрд. евро, е изправена пред ликвидни проблеми заради придобиването и заради отписванията на активи, което я кара да прибегне до увеличението на капитала. Плановете предвиждат да бъдат издадени по 11 нови акции на всеки 18 вече съществуващи, като емисионната цена ще бъде 2 лири.

По време на вчерашната борсова сесия в Лондон книжата на RBS поевтиняха до цена на затваряне от 372,5 пенса (3,725 лири).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още