fallback

Замесеният в скандал шеф на Samsung подаде оставка

Ако бъде признат за виновен по обвинението в укриване на данъци, Лий може да получи присъда от пет години до доживотен затвор

09:45 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на южнокорейската компания Samsung Лий Кун-Хий неочаквано обяви, че се оттегля от поста си, след като миналата седмица беше обвинен в укриване на данъци в размер на 114 млн. долара, съобщи АФП.

Той направи съобщението си по време на пресконференция, свикана за обявяване на реформите в компанията след избухването на скандала.

Миналата седмица на Лий бяха отправен обвинения в укриване на данъци след тримесечно разследване на компанията по подозрения в корупция. Прокуратурата свали от Лий обвинението в подкуп.

Други четирима висши ръководители на Samsung, включително заместник-председателят Лий Хак-Су, също ще подадат оставки, се казва в изявление на компанията. „Искаме да покажем на акционерите, че Samsung ще повиши корпоративната прозрачност и ще положи усилия да защити техните интереси“, коментира заместник-председателят на групата.

По думите на говорителя на Samsung Electronics Джеймс Чун оставката на Лий ще доведе до големи промени в групата.

Ако бъде признат за виновен по обвинението в укриване на данъци, Лий може да получи присъда от пет години до доживотен затвор. Малцина анализатори обаче смятат, че той ще получи тежка присъда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още