fallback

Bank of America с разочароващи резултати за тримесечието

Втората по големина американска банка бележи спад на печалбата от 77%, приходите от инвестиционно и корпоративно банкиране падат с 92%

15:04 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

След серията от положително приети от пазара новини за състоянието на водещите щатски банки, новата седмица започна с публикуването на не дотам оптимистичния отчет на Bank of America. Институцията, която е втората по големина банка отвъд океана, съобщи, че печалбата й е отбелязала спад за трето поредно тримесечие.

Основната причина за по-ниските резултати на банката са отписванията на активи в размер на 6,01 млрд. долара заради лоши кредити, предава Bloomberg. Това е довело до спад на нетната печалба със 77 на сто до 1,21 млрд. долара за първото тримесечие на 2008 година.

За сравнение година по-рано Bank of America е отчела печалба в размер на 5,26 млрд. долара. Това означава, че печалбата на една акция на банката е паднала от 1,16 долара до едва 23 цента, което е почти двойно по-малко от очаквания от анализаторите спад до 41 цента на акция.

В резултатите влизат загуба от търговска дейност в размер на 1,31 млрд. долара, както и несъбираеми вземания на стойност 2,72 млрд. долара. Приходите на Bank of America са паднали с 6 на сто до 17,3 млрд. долара.

Печалбата от обслужване на индивидуални клиенти и малък бизнес се е свила с 59 на сто до 1,09 млрд. долара, докато печалбата от корпоративно и инвестиционно банкиране е паднала с цели 92 на сто до 115 млн. долара.

Резултатите, които обявяват от Bank of America, са доста по-слаби от очакванията на пазарите. За първото тримесечие на годината пазарната капитализация на банката се е понижила с 8,1 на сто, а в петък акциите й затвориха при цена 38,56 долара за брой. До момента, в търговията преди началото на сесията в САЩ, книжата на Bank of America поевтиняват с 1,56 на сто до 37,96 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:56 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още