fallback

Предстояща бременност? Почти никакъв шанс за нова работа

Само 5% биха назначили бременна жена; 86% биха се почувствали „измамени“, ако бременността бъде обявена седмици след присъединяване към компанията

12:14 | 21.04.08 г.

Повече от половината работодатели във Великобритания преценяват шансовете член на екипа да забременее още преди да го назначат, съобщава BBC, като се позовава на проучване.

Около 76% от мениджърите признават, че не биха наели нов служител, ако знаят, че ще забременее в рамките на шест месеца след встъпване в длъжност.

Според ELAS, компания, предлагаща правна помощ в областта на трудовото законодателство, дискриминацията е често срещана въпреки законите, които я забраняват.

Зачестяват съдебните случай във връзка с бременност и започване на нова работа, добавят от ELAS.

Около 52% от запитаните казват, че отчитат риска кандидат за работа да забременее, на базата на възрастта и семейното положение. По закон е забранено да се задава директен въпрос по темата към потенциални служители.

Други резултати сочат, че само 5% от работодателите биха назначили някоя жена, ако знаят че тя е бременна, а 86% признават, че биха се почувствали „измамени“, ако някой обяви бременността си седмици след присъединяване към компанията.

Почти седем от десет шефове биха искали да имат право да питат кандидатите дали имат планове за семейство.

Работодатели все още отбягват назначаването на бременни кандидатки, казва Питър Мууни от ELAS. „Това е много опасна тема и не може на интервю да поставиш въпроса за плановете за създаване на семейство. За много шефове най-важното е, че една бременна жена в екипа ще струва пари. Но подвеждането под съдебна отговорност може да се окаже дори по-скъпо.“

„Фактът, че почти осем от десетимата запитани не биха наели жена, ако знаят, че ще забременее в следващите шест месеца, показва, че неминуемо ще се стигне до дискриминация, ако бременността е очевидна.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още