fallback

Китай започва строежа на високоскоростна жп линия Пекин-Шанхай

Влаковете по нея ще се движат с до 350 км в час, съкращавайки времето за пътуване между двата града почти наполовина до пет часа

12:13 | 18.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

В Китай започна дългоочакваното строителство на високоскоростната железопътна линия, свързваща Пекин и Шанхай, на обща стойност 220,9 млрд. юана (31,6 млрд. долара), съобщи АФП, позовавайки се на китайски медии.

Линията, която ще е с дължина 1320 км, трябва да бъде завършена до пет години.

Проектът стартира официално, след като силните снежни бури тази зима парализираха транспортната система на страната и подчертаха необходимостта от обновяване на железопътната мрежа.

Влаковете по високоскоростната линия ще се движат с до 350 км в час, съкращавайки времето за пътуване между Пекин и Шанхай почти наполовина до пет часа.

По-рано през годината държавната информационна агенция съобщи, че компанията China Railway Construction Corp е спечелила двата най-големи договора по проекта на стойност 33,7 млрд. юана. Бе съобщено също, че нова държавна инвестиционна компания ще търси средства от големите местни банки и чуждестранни инвеститори за строителството, както и че националният пенсионен фонд планира да инвестира в проекта.

Според официална информация на Министерството на железопътната инфраструктура проектът е изготвен в Китай, а цялата техническа екипировка е произведена от местни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още