fallback

Nokia не покри очакванията за печалбата си, акциите с близо 10% спад

Чистата печалба на групата се е увеличила до 1,22 млрд. евро, но средните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 1,38 млрд. евро

15:20 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият световен производител на мобилни телефони – финландската компания Nokia, обяви печалба за първото тримесечие под очакванията и прогнозира спад на пазара телефони, съобщи Bloomberg.

Акциите на компанията поевтиняха с 9,6 на сто до 18,94 евро за брой към момента на днешната търговия в Хелзинки.

Чистата печалба на групата се е увеличила до 1,22 млрд. евро от 979 млн. евро година по-рано, но средните очаквания на анализаторите, участвали в анкета на Bloomberg, бяха за печалба в размер на 1,38 млрд. евро.

За първите три месеца на тази година акциите на Nokia са поевтинели с 24 на сто, което е най-големият им тримесечен спад от второто тримесечие на 2004 г. и се дължи на опасения за забавяне на ръста на продажбите на развити пазари като европейския.

От компанията заявиха, че очакват пазарът на мобилни устройства да се понижи като стойност през тази година спрямо предишната. Като причина за това се посочва негативният ефект от слабия долар, забавянето на щатската икономика и евентуалното по-нататъшно забавяне и на европейската.

Приходите на финландската компания са нараснали с 28 на сто до 12,66 млрд. евро при очаквания за 12,75 млрд. евро, а световният й пазарен дял за тримесечието се е увеличил до 39 на сто от 36 на сто преди година. Анализатори обаче прогнозираха той да достигне 40 на сто.

През разглеждания период са били доставени 115,5 млн. мобилни устройства, което е увеличение с 27 на сто на годишна база, но спад от 13 на сто спрямо предходното тримесечие. Първото тримесечие обаче традиционно е най-слабото по отношение на доставките.

Средната продажна цена на телефоните на Nokia се е понижила през първото тримесечие до 79 евро от 83 евро за предходното и 89 евро за сравнимото тримесечие на миналата година заради увеличените продажби на развиващите се пазари.

Анализаторите очакваха доставки на 115 млн. броя и средна продажна цена от 80 евро.

От Nokia потвърдиха очакванията са ръст на световния пазар на мобилни телефони с 10 на сто по отношение на продадените устройства. Средната продажна цена се очаква да продължи да пада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:02 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още