fallback

Шеф на Samsung укрил данъци в размер на 114 млн. долара

Това не е първият случай, в който 66-годишният Лий се изправя пред закона

14:24 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Samsung Group Лий Кун Хий е обвинен в укриване на данъци и нарушаване на задълженията си след тримесечно разследване по подозрения в корупция в най-голямата индустриална група в Южна Корея, съобщи Bloomberg.

66-годишният Лий е обвинен, че е укрил данъци на стойност 112,8 млрд. вона (114 млн. долара). Обвинението в нарушаване на задълженията се отнася за причиняването на загуби за компанията вследствие на назначаването на сина на Лий начело на подразделения на групата. Подобни обвинения са отправени и към други девет ръководители на Samsung.

Лий, който е един от най-богатите хора в Южна Корея, отрича обвиненията.

Специално назначен органи разследваха твърденията на бившия главен адвокат на Samsung Ким Йон Чул, че групата е отклонила най-малко 200 млрд. вона за подкупи на представители на правителството и други влиятелни лица. Според прокуратурата не са били открити доказателства за незаконно лобиране на представители на правителството.

Укритите данъци на Лий са от доходи от търговия с акции на подразделение на Samsung Group, като са били използвани сметки на други шефове на компанията.

През 1996 г. Лий беше осъден за подкупване на бившите президенти на страната Чун До Хван и Роу Тае Ву на две години затвор, а през 1997 г. беше помилван от президента Ким Юн Сам.

През 2005 г. пък прокуратурата проведе разследване по подозрения, че Лий и други шефове на компании са използвали средства на компаниите, за да плащат на кандидати за президент. Това обвинение обаче отпадна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още