fallback

Печеливши от кризата има – хедж-фондовете

Рекордьор по печалба за 2007 г. е Paulson&Co с 3,7 млрд. печалба, втори е фондът на Джордж Сорос с „едва“ 2,9 млрд. долара

13:07 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовата криза, която помете печалбите на банките и инвестиционните фондове и срина борсовите индекси, все пак е била от полза за някого. Тези, които успяват да се измъкнат с най-големи печалби, са хедж-фондовете, като според американското списание Alpha положителният резултат за миналата година на най-печелившия фонд е цели 3,7 млрд. долара.

Фондът, реализирал тази зашеметяваща доходност по време на кризата, се казва Paulson&Co. Неговите мениджъри са успели да извлекат печалби чрез прогнози за срив на високорисковия ипотечен пазар в САЩ, който повлече след себе си цялата глобална финансова система.

На второ място се е класирал милиардерът Джордж Сорос, който дължи световната си известност на спекулативни сделки с валути през 90-те години на миналия век. Управляваният от 77-годишния специалист Soros Fund Management е реализирал за 2007 печалба от 2,9 млрд. долара в условията на криза, която самият Сорос определи като най-голямата от времето на Голямата депресия досега.

Фондовете извличат печалба от таксите, които събират от инвеститорите, както и от инвестиции на голяма част от собствените си активи. По този начин третият в класацията - Renaissance Technologies Corp., е успял да реализира печалба в размер на 2,8 млрд долара за 2007 година.

Хедж-фондовете са далеч по-слабо ограничени в своите инвестиции от фондовете, инвестиращи в акции. Обикновено те насочват услугите си към професионални инвеститори, като често поемат задължения да увеличат техните капитали. През последната година обаче имаше и такива фондове, които не успяха да предвидят развитието на пазарната ситуация и изпаднаха в неприятна ситуация. Такъв беше случаят с двата фонда на Bear Stearns, които в крайна сметка приключиха дейността си. Най-голямата жертва в сектора беше фондът Sowood Capital, който изгуби повече от половината от вложените в него 3 млрд. долара.

Не малко фондове обаче успяха да реализират значителни печалби именно от нестабилните пазари и колебанията на борсите. Това се вижда от класацията на 25-те най-печеливши хедж-фонда, която показва, че заелият последно място е реализирал печалба от 360 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още