fallback

Русия дава до 49% от нова АЕЦ на чужденци

Предвижда се основен изпълнител на строителството на новата АЕЦ да бъде компанията Атомстройекспорт

16:32 | 16.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Русия е готова да даде до 49% от собствеността на бъдещата Калининградска атомна електроцентрала на чужди компании и най-вече на европейски, е заявил днес генералния директор на държавната корпорация Росатом Сергей Кириенко, цитиран от РИА Новости.

По думите му чуждестранните компании могат да доставят оборудване за строителството на АЕЦ в Калининградска област. Този съвсем нов проект още не е включен в генералната схема на строителство на обекти от сферата на електроенергетиката в страната до 2020 г.

Кириенко е съобщил още, че се предвижда основен изпълнител на строителството на новата АЕЦ да бъде компанията Атомстройекспорт.

Атомстройекспорт спечели в края на 2006 г. конкурса за строителството на българската АЕЦ Белене. В момента НЕК провежда конкурси по избор на стратегически инвеститор (с до 49% от собствеността на централата) и структурираща банка. Компаниите Electrabel (Белгия) и RWE Power (Германия) стигнаха до втория етап на процедурата за избор на стратегически инвеститор като кандидати, представили най-добри условия в първоначалните си оферти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 16.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още