fallback

Сделка за ?34 млрд. може да създаде новия N1 в телекомуникациите в Европа

Френският телеком Orange се готви да купи скандинавската TeliaSonera, пазарното лидерство на Deutsche Telekom е застрашено

10:59 | 16.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Френският мобилен оператор Orange (част от France Telecom) проучва възможността да придобие скандинавския оператор TeliaSonera, оценен на 30 млрд. евро, пише френският вестник „Фигаро“, позовавайки се на анонимни източници.

Според изданието в телекомуникационния сектор в Европа се предприемат големи промени, като двигателят им ще бъде тази евентуална сделка, чиято стойност може да достигне 34 млрд. евро, ако се прибави и дългът на компанията. Операция с такъв мащаб във високотехнологичния сектор на Стария континент не е извършвана от края на 90-те години на миналия век, допълва вестникът.

TeliaSonera е създадена през 2002 г. след обединяването на два бивши монополиста – шведската Telia и финландската Sonera. В момента 37,3% от капитала на групата се държи от шведската държава, а 13,7% - от Финландия. Франция пък има дял от 18,17 на сто в кандидат-купувача.

Това, според „Фигаро“, може да усложни допълнително бъдещото доста скъпо закупуване поради политически причини, тъй като при планираната обмяна на акции позицията на френската държава в капитала на новото обединение ще е намален. Въпреки това обаче сделката е особено перспективна за Orange, защото тя ще създаде най-големия телекомуникационен оператор в Европа.

При успешен завършек на придобиването новата група би имала годишен оборот от 63 млрд. евро, с което ще измести сегашния лидер в сектора Deutsche Telekom (62,5 млрд. евро), изчислява изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още