fallback

Рекордите на петрола не спират

Черното злато достигна нови върхове заради нарастващата атрактивност на инвестициите в суровини

09:16 | 16.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол премина над 114 долара за барел по време на вчерашния ден. Новият връх на котировките беше достигнат при 114,08 долара, което е абсолютен рекорд в историята на фючърсната търговия. За непреставащия подем в цената на черното злато допринася слабият американски долар, като силен натиск се оказва и от непрекъснатото увеличаване на търсенето от страна на развиващите се икономики.

Вчера стана ясно, че държавната петролна компания на Китай PetroChina ще закупи с 50 на сто повече дизелово гориво през май спрямо настоящия месец, тъй като се очаква темпът на растеж на китайската икономика да се е запазил на нива от над 10 на сто през първото тримесечие на годината, предава Bloomberg. Нарастващото търсене на Китай може да бъде илюстрирано с данните за март, които показаха ръст на вноса на дизел с 49 на сто, както и на суров петрол с 25 на сто.

Силна подкрепа на цените на черното злато, освен слабия долар, оказват и негативните тенденции на фондовите пазари. Обстоятелството, че за последните 12 месеца водещите американски индекси Dow Jones и Standard&Poor's 500 са изгубили съответно 2,3 на сто и 8,5 на сто, докато петролът е поскъпнал със 79 на сто, прави инвестициите в суровини все по-атрактивни.

По време на сесията в САЩ вчера контрактите с доставка през май поскъпнаха с 2,06 долара до рекордната цена на затваряне от 113,79 долара за барел. В електронната търговия суровината отстъпва леко с 16 цента до 113,63 долара за барел, задържайки се в близост до рекордните нива.

В Лондон вчера изтече срокът за сключване на контракти с доставка през май за петрол от сорта Брент. Търговията приключи с ръст на котировките от 1,3 на сто до 111,31 долара за барел, а в рамките на сесията беше постигнат нов исторически рекорд от 112,08 долара за барел. На електронната платформа на борсата търговията с юнските фючърси тази сутрин се води при нива от 111,25 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още