fallback

Брокери и тестостерон

Тестостеронът повишава готовността за риск, което би могло да увеличи печалбите, но и да попречи за разумно решение по време на криза

10:14 | 15.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Колкото по-високи нива на тестостерон имат брокерите сутрин, толкова по-високи печалби реализират по време на борсовата сесия, става ясно от проучване на учени от Кеймбридж, цитирано от Sciencedaily.com.

Според хипотезата на учените това се дължи на факта, че тестостеронът повишава самоувереността и готовността за поемане на риск.

В същото време обаче притокът на стероиди, които тялото произвежда нормално (особено тестостерон и кортизол) може също така да обясни и ирационалното поведение на борсовите играчи по време на кризи и спукването на спекулативни балони.

За да установят как се отразяват различните хормонални нива във финансовия сектор, учените са изследвали 17 брокери от Лондонското сити в продължение на осем работни дни. Два пъти на ден чрез проба от слюнката им – в 11 сутринта и 4 следобед – са били измервани равнищата на тестостерон, като при всяка проба брокерите са отчитали и резултатите от търговията си към момента.

Резултатите показали, че нивата на тестостерон са значително по-високи в дните, когато брокерите са постигали по-големи печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още