fallback

Нов рекорд за петрола

Слабият долар доведе след себе си ново поскъпване на черното злато, инвестициите в петрол стават все по-атрактивни за защита срещу инфлация

08:43 | 15.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола достигна нови рекордни стойности в резултат на повишения интерес кум суровините като начин за запазване на стойността на активите в условията на инфлация. Основна причина за новия възход на котировките стана слабото представяне на американския долар въпреки очакванията, че след срещата на Г-7 той ще получи подкрепа.

За възходa в цените допринася и обстоятелството, че търговската статистика на Китай показва ръст на вноса на петрол през март в размер на 25 на сто спрямо отчетените година по-рано стойности. Това оказва подкрепа на котировките, тъй като става ясно, че дори при забавяне или рецесия в САЩ, търсенето на суровината няма да намалее в световен мащаб.

По време на борсовата сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през май поскъпнаха с 1,5 на сто (1,62 долара) до 111,76 долара за барел, което е най-високата цена на затваряне в историята на фючърсната търговия. На електронната платформа на борсата фючърсите продължиха да поскъпват, достигайки абсолютен рекорд от 112,40 долара за барел.

В Лондон вчера Брентът също постави рекорд, приключвайки сесията при 109,84 долара за барел, което е с 1 на сто (1,09 долара) повече от предходния ден. В електронната търговия майските фючърси отбелязаха нов рекорд, достигайки до 110,45 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още