fallback

Ерата на руските милиардери

Днешните руски богаташи приличат на тексаските петролни мъже от 70-те години. Живеят, наслаждавайки се на парите си, без да се интересуват от утрешния ден

09:09 | 14.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Спомняте ли си големия тексаски петролен бум през 70-те години? Мъже, които се разхождат наперено с инкрустирани диаманти върху токите на коланите си, жени, обсипани с бижута и с възможно най-русия цвят коси, който позволяват химикалите? Всички пазаруваха в Neiman-Marcus. Ако не притежавате Кадилак или Линкълн с размерите на градска улица, тогава просто нямате кола, пише Хайди Браун от Forbes.

Според Браун Москва и Санкт Петербург могат да бъдат Хюстън или Далас от преди 30 години. Вчерашните тексаски петролни мъже са днешните руски банкери и индустриални магнати (и техните дами) с бронираните си джипове, дрехи висша мода и скъпи бижута, чиито цени спират дъха.

И също като петролните каубои през 70-те са живеели, без да знаят дали ще дойде утрешният ден, така и руските новобогаташи не се страхуват да се наслаждават на парите си, докато цените на петрола продължават да помпат икономиката на страната.

Като пример за екстравагантните руски богаташи изданието дава Сюлейман Керимов, който направи голяма част парите си с мъдри инвестиции в компании като Газпром. Той притежава яхта, дълга 295 фута, с хеликоптерна площадка, разбира се, и собствен Боинг 737.

Банковият барон Александър Лебедев помогна да се съберат пари за руска болница за деца, любим проект на негов приятел - Михаил Горбачов, като организира в Лондон мащабен концерт на Black Eyed Peas с включване на живо на Боно от U2.

Рустам Тарико има две много известни търговски марки водка и слава на един от най-популярните купонджии. Също като Лебедев, той се саморекламира при набиране на средства за благотворителност, помагайки на руската красавица Наталия Водянова да събере 6 млн. долара за каузата й за построяването на детски площадки в родината й. На закрит търг той плати почти 500 000 долара за правото да даде име на нова рядка орхидея от Мадагаскар. Неговата вила в Сардиния, където според слуховете често събира луксозния „Милиардерски клуб“, преди това е била собственост на съпругата на Силвио Берлускони.

Разбира се, в Русия има и един петролен магнат, който страни от пресата в отдалечената област Сургут, където живеел, ако можете да го повярвате, в анонимен блок с апартаменти в провинциалния си роден град. Има и млад милиардер, който се кълне, че единственият му източник на отмора е гледането на футболен мач.

Малко известният Алишер Усманов също е почитател на футбола. Може би той е завидял на по-богатия и известен негов събрат милиардер Абрамович или едрият магнат просто обича да гледа как другите спортуват. Така или иначе той вдигна имиджа си във Великобритания с натрупания 24-процентов дял в добре известния британски футболен отбор Арсенал. За да не го набедят за „шотландец“, през март Усманов се съгласи да покаже претенциозна изложба на картините на Уилям Търнър в Москва, като покри всичките разходи.

Цяла индустрия е задействана, за да се грижи за щастието им. Агентите на недвижими имоти в Южна Флорида казват, че младите руски магнати плащат невероятно суми за имоти; Sotheby's и Christie's се надпреварват, за да ухажват руския пазар; брокери на яхти прекарват часове, разглеждайки класацията на милиардерите на Forbes, отделяйки специално внимание на руските попълнения.

Завиждате? Засега може би, но можете да се утешите, ако обърнете внимание на надписа на лепенка върху колите на мнозина тексасци през 80-те години: „Моля те, Господи, още един петролен бум. Обещавам този път да не го пропилея“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още