fallback

Цената на петрола започва седмицата със спад

Стабилизирането на долара и опасенията за спад в търсенето при евентуална рецесия натиснаха котировките надолу

08:55 | 14.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол се понижи в началото на новата седмица, което се дължи основно на поскъпването на американския долар след срещата на Г-7. Мнозина анализатори предрекоха стабилизиране на щатската валута в резултат на обсъжданията по време на форума, в който взеха участие финансовите министри и ръководителите на централните банки на седемте най-развити държави в света.

Освен курсa на долара, пазарните настроения се влияят силно и от изгледите за бъдещето на американската икономика. Те обаче не са особено благоприятни, кaто би се стигнало до спад в търсенето на петрол при евентуална рецесия или силно забавяне на растежа, което също влияе негативно върху цената на суровината.

На електронната платформа на борсата в Ню Йорк контрактите с доставка през май поевтиняват с 0,48 на сто до 109,66 долара за барел. Главна роля за това изигра най-голямото поскъпване на зелените пари за последните две седмици, които напреднаха с близо 1,5 цента до 1,5670 EUR/USD. Доларът обаче не успя да задържи това ниво и в 8:45 кросът е при 1,5719 EUR/USD.

В Лондон Брентът също стартира седмицата с отстъпление, губейки 0,52 на сто до 108,23 долара за барел в електронната търговия. В петък контрактите с доставка през май повишиха цената си с 55 цента до 108,75 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:43 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още