fallback

Още една украинска авиокомпания в черния списък на ЕС

Забрана е наложена и върху всички операции на територията на ЕС на конгоанския въздушен превозвач Hewa Bora Airways

15:06 | 11.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Две години след въвеждането на първия в ЕС списък на авиокомпании, на които е забранено да оперират в общността, Европейската комисия днес прие седмата актуализация на този „черен списък“, съобщиха от комисията.

ЕК налага забрана върху всички операции на още една украинска авиокомпания - Ukraine Cargo Airways, както и върху всички операции на конгоанския въздушен превозвач Hewa Bora Airways.

Същевременно ЕК внимателно следи напредъка в коригиращите действия на авиокомпании като Mahan Air от Иран, TAAG Angola Airlines и всички индонезийски превозвачи – всички, които на този етап остават в списъка, се казва в съобщението.

С настоящата актуализация Ukraine Cargo Airways става третата украинска авиокомпания, добавена в списъка след Volare и Ukrainian Mediterranean Airlines. С пълната забрана за полети в ЕС на Hewa Bora, на който преди беше разрешено да оперира само един самолет по специално споразумение с вече изтекъл срок, авиопревозвачът се присъединява към всички останали превозвачи, лицензирани в Демократична република Конго и фигуриращи в списъка от въвеждането му през март 2006 г. насам.

В случая с TAAG Angola Airlines в решението на комисията се признават усилията, положени от тази авиокомпания и съответните власти, но се отбелязва, че все още съществуват значителни недостатъци по безопасността, които трябва да се отстранят преди изваждането на TAAG от списъка.

Относно Mahan Air ЕК ще проучи грижливо документацията, представена от авиокомпанията, и ще направи посещение в Иран, за да провери резултатите от прилагане на коригиращи действия, преди да я извади евентуално от списъка.

От своя страна Garuda Indonesia вече беше изслушана от комисията и Комитета за въздушна безопасност, съставен от експерти от държавите-членки. Авиокомпанията е постигнала напредък в осъществяването на коригиращи мерки, но това все още не е достатъчно, се казва в съобщението. Освен това властите на Индонезия все още трябва да демонстрират, че са завършили коригиращите действия. В очакване на тази демонстрация и на завършването на коригиращите действия от Garuda и другите авиокомпании, беше решено, че никой от индонезийските превозвачи няма да бъде изваден на този етап от списъка.

Cubana de Aviacion от Куба и Islands Development Company от Сейшелските острови, които реагираха бързо и ефективно заедно със своите власти за решаване на проблемите си по безопасността, избегнаха включването си в списъка, но остават под наблюдение, заявяват още от ЕК.

Така понастоящем списъкът забранява операциите в ЕС на всички въздушни превозвачи от Екваториална Гвинея, Индонезия, Киргизката република, Либерия, Сиера Леоне, Свазиленд и Демократична република Конго. Освен това изцяло са забранени операциите в Европейския съюз на девет индивидуални въздушни превозвачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:53 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още