fallback

Строят газопровод от Аляска до Канада и САЩ за 30 млрд. долара

ConocoPhillips и BP обещават да започнат доставките в близките 10 години

17:39 | 09.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

ConocoPhillips и BP са заявили днес, че възнамеряват да построят газопровод, който да доставя природен газ от Аляска в Канада и САЩ, съобщава вестник „Ведомости”.

Газопроводът, чиято стойност по предварителни данни е около 25-30 млрд. долара, се предвижда да транспортира около 4 млрд. куб. м газ в денонощие. ConocoPhillips и BP обещават да започнат доставките в близките 10 години.

За един от основните мотиви за строителството на твърде скъпия газопровод се смята увеличаването на търсенето на газ в САЩ на фона на намаляването на производството на други горива и същевременно увеличаващото се потребление на енергия.

Дължината на тръбопровода от Аляска до Канада ще е около 3200 км, а оттам до Чикаго (САЩ) – още 2400 км, като за целта ще бъдат употребени около 6 млн. т стомана.

Проектният етап на новия газопровод според двете компании ще продължи до 2010 г. и ще струва около 600 млн. долара. Очаква се след две години да започне подаването на първите поръчки за доставки на газ от потребителите в Канада и САЩ.

За да започне реалното строителство, на ConocoPhillips и BP ще са необходими поне 1000 одобрения и разрешителни от различни инстанции и институции, смятат експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още