fallback

МВФ: Лека рецесия в САЩ тази година, останалият свят може да я последва

Според прогнозата щатската икономика ще нарасне с 0,5% през 2008 г.

17:20 | 09.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Щатската икономика ще навлезе в рецесия през тази година и има 25 на сто възможност останалата част от света да я последва, прогнозираха днес от Международния валутен фонд, съобщи ДПА.

Все пак рецесията ще бъде лека и ще има по-малък ефект върху световния растеж, отколкото в предишни подобни случаи, се казва в редовния доклад на фонда за полугодието.

Европа е засегната от забавянето на щатската икономика, също както и Латинска Америка, макар и в по-малка степен, но развиващите се икономики в Азия, Африка и Близкия Изток останаха устойчиви пред кризата, се казва в документа.

Според прогнозата на МВФ щатската икономика ще нарасне с 0,5 на сто през 2008 г., но през четвъртото тримесечие ще се свие с 0,7 на сто на годишна база. През 2007 г. БВП на САЩ нарасна с 2,7 на сто.

Съществува вероятност от 25 на сто през 2008 световният ръст да се забави под 3 на сто, което от фонда окачествяват като глобална рецесия.

Главният икономист на МВФ Саймън Джонсън смята, че продължават да съществуват рискове от отрицателна тенденция при растежа на световната икономика заради непредвидимостта на финансовите пазари.

В отделен доклад на фонда, публикуван вчера, се казваше, че банките може да отбележат загуби от близо 1 трлн. долара заради кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още