fallback

Робърт Зелик: Растящите цени на храната не са временно явление

Силното търсене и използването на биогорива са намалили световните запаси от храна до ниво, граничещо с критичен случай

12:04 | 08.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Растящите цени на храните не са временно явление, а вероятно ще се задържат през следващите години, заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик, цитиран от АР.

Силното търсене и използването на биогорива като алтернативен източник на енергия са намалили световните запаси от храна до ниво, граничещо с критичен случай, смята Зелик.

Той е добавил, че ръководената от него институция ще си сътрудничи с други организации за справяне с кризата, търсейки начини да помогне на фермерите, особено в Африка, да увеличи производителността и да подобри достъпа до храна.

Според прогнози на банката, основани на цените на храната, съществува сериозен риск от значително увеличение на бедността, което за някои страни може да обърне тенденцията на възстановяване от последните десет години.

В своя реч миналата седмица Зелик призова за нова глобална политика по отношение на храните, която да насърчи селскостопанската производителност в бедните страни. Той заяви, че Световната банка ще отпусне близо два пъти повече средства за земеделие в Африка – 850 млн. долара вместо 450 млн. долара.

Той добави, че банката ще помогне на африканските страни да създадат институционална и регулаторна система, която да осигури спокойствие за инвеститорите относно капиталовложенията им на континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още