fallback

МВФ продава над 400 тона злато

Планира се да бъдат реализирани 403,3 т злато, което е почти 12% от всички златни запаси на МВФ.

10:40 | 08.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) обяви намеренията си да продаде част от златните си запаси в рамките на програмата за преструктуриране на активите си, съобщи АФП.

Планира се да бъдат реализирани 403,3 т злато (12,97 млн. тройунции), което е почти 12% от всички златни запаси на МВФ. По различни оценки, при продажбата на такъв обем от скъпоценния метал могат за бъдат получени между 6 млрд. и 11 млрд. долара.

Директорът на МВФ Доминик Строс-Кан (бивш финансов министър на Франция) е пояснил, че получените от продажбата на златото средства ще бъдат използвани за финансово укрепване на МВФ и за диверсификация на инвестициите.

Планът за реформите трябва да бъде одобрен от не по-малко от 85% от 185-те страни-членки на международната организация, а също и от Конгреса на САЩ.

По думите на Строс-Кан, решението за продажба на част от златните активи е било „трудно, но необходимо”. Златото ще бъде реализирано на неголеми партиди в течение на няколко години, за да не се нарушава равновесието на пазара.

В средата на март 2008 г. цената на златото за пръв път надмина границата от 1000 долара за тройунция, но после малко се понижи. На нюйоркската борса златните фючърси с доставка през юни се сключват при цена от 940,4 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:33 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още