fallback

Цената на петрола продължава възхода си

Черното злато се доближи на 3 долара от историческия си рекорд, инвестициите в суровини стават все по-атрактивни

09:30 | 08.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът продължава възхода си от петък и по време на първата борсова сесия в Ню Йорк за седмицата добави нови близо 3 долара към цената си. Основната причина за новото повишение на котировките, което се наблюдава и при останалите стратегически суровини, се дължи на нарасналата атрактивност и високата доходност, която предлагат инвестициите в тях.

Повишената атрактивност на подобен род търговия се вижда от статистика на Citigroup, която показва, че през първото тримесечие на годината инвестициите в суровини са нараснали с 20 на сто заради отслабването на американския долар и идващата като последствие от това висока инфлация, предава Bloomberg.

В рамките на борсовата сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през май повишиха цената си с 2,86 долара (2,7 на сто) до 109,09 долара за барел, което е най-високата цена на затваряне от 18 март насам. Това ниво е и доста близо до историческия рекорд от 111,80 долара за барел. В електронната търговия цената на черното злато отстъпи леко и в азиатската сесия е 108,79 долара за барел.

На лондонската борса вчера петролът от сорта Брент поскъпна с 2,24 долара (2,1 на сто) до 107,14 долара за барел. В часовете на електронна търговия суровината поевтиня леко и към момента петролните контракти с доставка през май за барел Брент се търгуват по 106,91 долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още