fallback

ЕК разреши използването на мобилен телефон по време на полет

Първата такава услуга може да бъде пусната по-късно тази година, решението дали да предлагат услугата зависи от отделните авиолинии

14:48 | 07.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия одобри официално използването на мобилни телефони по време на полети в европейското въздушно пространство, съобщи ВВС. Решението означава, че мобилни телефони ще може да бъдат използвани, след като самолетът достигне височина над 3000 м.

Одобрението идва след шестмесечни консултации на комисията и първата такава услуга може да бъде пусната по-късно тази година.

Еврокомисарят по телекомуникациите Вивиан Рединг предупреди мобилните оператори да поддържат цените на услугите по време на полети на разумни нива. Цените ще бъдат по-високи от тези при другите разговори.

Решението дали да предлагат услугата сега остава за отделните авиолинии. Все пак остават още регулаторни пречки за преодоляване, преди технологията да бъде напълно одобрена. Европейската агенция за авиационна безопасност трябва да одобри всеки хардуер, предвиден за инсталиране на самолет, за да е сигурна, че той не пречи на работата на други системи за полети.

Първоначално ще бъдат предлагани само мобилни услуги от второ поколение, но най-вероятно те ще бъдат последвани и от тези от трето поколение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:58 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още