fallback

МВФ: Погрешно е да се смята, че кредитната криза е проблем само на САЩ

Шефът на фонда призова за съвместни глобални действия срещу кризата

12:10 | 07.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

За преодоляването на кредитната криза са нужни правителствени интервенции в глобален мащаб, казва ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан в интервю за FT. Според него проблемите и нестабилността на пазарите могат да се отразят силно негативно на световния икономически растеж.

Правителствени интервенции, било то на пазарите на ценни книжа, било в ипотечния или банковия сектор, могат да подействат като „трета защитна линия“, подкрепяйки мерките на монетарната и фискалната политика, смята Строс-Кан. Личното мнение на ръководителя на МВФ е, че „публичната намеса се превръща във все по-оправдана“.

Изказването на Доминик Строс-Кан идва едва няколко дни преди редовната пролетна среща на финансовите министри и ръководителите на централните банки на страните, членуващи в МВФ и Световната банка. На събитието се очаква кредитната криза и мерките по нейното преодоляване да попаднат в центъра на вниманието.

Според бившия финансов министър на Франция твърдението, че кредитната криза е основно проблем на САЩ е много погрешно. Той смята, че кризата е глобална, а опитите отделните държави да се разграничат са тотално погрешни, което означава, че дори развиващи се държави като Китай и Индия няма да останат подминати от последствията й.

До този момент властите в повечето държави предприемат значителни мерки по подобряване на ликвидността на финансовите пазари, но с изключение на спасяването на американската инвестиционна банка Bear Stearns все още не се наблюдава пряка намеса във финансовата система, коментира FT. Борбата на централните банки с кризата обаче е силно възпрепятствана от високите цени на суровините.

Виждането на МВФ по отношение на мерките, които следва да се приложат, е, че САЩ, както и някои от големите държави, съставляващи 20-25 на сто от глобалната икономика, са достатъчно силни финансово, че да могат да си позволят допълнителни фискални стимули в случай на необходимост. Други държави обаче, включително повечето страни в Европа, не са в такава благоприятна позиция.

Това е причината МВФ отново да понижи прогнозите си за глобалния икономически ръст, като според Строс-Кан „прогнозите, които ще бъдат публикувани през следващите дни, не са твърде оптимистични“. Причина за това е, че рисковете, които са били очертани по-рано от МВФ, са се материализирали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:15 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още