fallback

Безпрецедентен процес срещу Deutsche Telekom започва днес

За да се стане възможно 16 хил. акционери да съдят едновременно компанията, даже е създаден специален закон

10:20 | 07.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Безпрецедентен процес, който противопоставя немската компания Deutsche Telekom на акционерите й, навлиза днес в същинската си фаза във Франкфурт, пише френското издание Фигаро.

След продължило години следствие и няколко предварителни заседания, процесът реално започва днес.

Около 16 хил. ищци, защитавани от 800 адвокатски бюра, обвиняват компанията, че е скрила важна информация по време на третия етап от излизането й на борсата през 2000 г. За да се реализира толкова мащабна съдебна процедура, през 2005 г. дори е приет специален закон, наречен „Lex Telecom“.

До края на месец май са предвидени 17 заседания на съд от висша инстанция във Франкфурт. Процесът ще се води в конгресна зала, тъй като сградата на съда е малка за случая.

Сред свидетелите е бившият ръководител на Deutsche Telekom Рон Зомер, който бе принуден да подаде оставка през 2002 г., след като му беше приписана вината за значими загуби и увеличаване на дълговете на компанията. Ще бъде изслушан и един от неговите наследници на поста – Кай-Уве Рике, който напусна през ноември 2006 г. след рязкото намаляване на броя на абонатите на фиксирани телефонни услуги.

На процеса ще бъде разгледано най-вече закупуването от страна на Deutsche Telekom на щатския мобилен оператор Voicestream през 2001 г. за 34 млрд. евро – сума, която акционерите оценяват като твърде голяма. Сделката не е била обявена преди излизането на борсата през 2000 г. Според ищците тогава преговорите вече са били в ход и е трябвало да фигурират в проспекта.

Освен това акционерите обвиняват телекомуникационния гигант, че ги е измамил, надценявайки акциите си. През 2000 г., по време на бума на новите технологии, акциите на Deutsche Telekom са стрували 63,50 евро. Година по-късно компанията намалява стойността на недвижимите си активи на 2,5 млрд. евро, което предизвиква рязко поевтиняване на книжата й. Неудачното закупуване на UMTS лицензи за прекомерни суми засилва тази тенденция. Към момента акциите струват около 11 евро.

Акционерите искат да получат обезщетения за вреди и загуби, чиято сума може да достигне около 80 млн. евро. Процесът може да продължи с години, пише френското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:00 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още