fallback

Петролът продължава да поскъпва

След значителното поскъпване на суровината в петък търговията тази седмица беше подновена с нов ръст

09:06 | 07.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Черното злато продължава ралито си от петък, започвайки седмицата с ръст на котировките. Новият възход на суровината се дължи на отстъплението в курса на американския долар, причинено от слабите данни за труда в най-голямата икономика. Третият пореден спад на заетостта в САЩ накара мнозина анализатори да повярват, че рецесията вече е факт, което подейства негативно на американския долар.

Седмичната търговия започна с поскъпване от 43 цента до 106,60 долара за барел американски лек суров петрол на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. В петък контрактите с доставка през май повишиха цената си с 2,3 на сто (2,40 долара) до 106,23 долара за барел.

В Лондон ситуацията се развива по аналогичен начин. През последния ден на миналата седмица контрактите с доставка през май за петрола от сорта Брент повишиха цената си с 2,3 на сто до 104,9 долара за барел, а от началото на електронната търговия тази нощ добавят нови 25 цента до 105,15 долара за барел.

Според анкета на Bloomberg очакванията на пазарите са петролът да отстъпи от позициите си през новата седмица. Общо 26 от запитаните 34-ма анализатори са изказали мнение, че котировките ще тръгнат надолу, а други десет са на мнение, че движението нагоре ще продължи. Проучването обаче е било направено в четвъртък, преди да бъде подновен спадът в курса на американската валута, който, ако продължи, може да окаже силна подкрепа на цените на черното злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още