fallback

Гръцки инвеститори готови да инвестират 3 млрд. евро в Сърбия

В момента Гърция е третият най-голям инвеститор в Сърбия с инвестиции на стойност 1,8 млрд. евро

16:11 | 03.04.08 г.

Сръбският вицепремиер Божидар Джелич съобщи, че гръцки компании и инвеститори са готови да инвестират около 3 млрд. евро в Сърбия в следващите три години, което ще създаде хиляди нови работни места и ще увеличи сръбския износ, съобщава Economy Serbian Business News.

Гърция е третият най-голям инвеститор в Сърбия с инвестиции на стойност 1,8 млрд. евро досега, като над 120 гръцки компании развиват дейност на сръбския пазар в областта на телекомуникациите, финансите, туризма, недвижимите имоти и текстилната индустрия.

На среща, организирана от Съвета за гръцко-сръбски бизнес, повече от 120 гръцки предприемачи са изтъкнали затрудненията, които срещат при осъществяване на дейността си в Сърбия, дължащи се на тромавите административни процедури и усложненията при набавянето на разрешително за строителство.

Джелич каза, че е получил подкрепата на Атинската търговско-промишлена палата във връзка с евентуалното премахване на таксата в размер на 35 евро за издаване на шенгенска виза на сръбски граждани от май тази година.

Според Джелич следващата стъпка по сближаването на Сърбия с Европейския съюз може да започне през април, когато представителите на ЕС ще определят следващите етапи за премахването на визовите ограничения за сръбските граждани до края на 2008 г.

За увеличаване на инвестициите на местно ниво е необходимо въвеждането на нов закон за концесиите, както и разрешаването на проблема с издаването на разрешителните за строителство, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още