fallback

Куба все повече се "разкрепостява" - дава земя за обработване на частници

Програмата за насърчаване на частното земеделие е започнала миналата година, но властите я обявяват едва сега

11:02 | 02.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Куба ще дава на частни фермери и кооперативи неизползвана земя като част от усилията си да увеличи селскостопанската продукция, съобщи АР.

Държавната телевизия обяви, че 51 на сто от обработваемата земя не се използва или е незасята и властите прехвърлят част от тази земя на частни фермери и организации, представляващи малки частни производители.

Председателят на асоциацията на кубинските фермери Орландо Луго е заявил, че „всеки, който иска да произвежда тютюн ще получи земя за тази цел", както и че това важи и други продукти като например кафе.

Въпреки че частните ферми представляват малка част от земята в Куба, някои икономисти смятат, че те произвеждат повече от половината от храната в страната.

Програмата за насърчаване на частното земеделие е започнала миналата година, но властите я обявяват едва сега.

Това е поредната новина за „разкрепостяването“ на комунистическа Куба, след като миналата седмица правителството разреши свободното притежание на мобилни телефони, а в началото на тази на кубинците бе разрешено да отсядат в хотели за чужденци. Промените следват поемането на властта от страна на Раул Кастро – брат на предишния президент Фидел Кастро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още