fallback

Имигрантитe били безполезни за Великобритания

Имиграцията е оказала отрицателен ефект върху нископлатените британци и е допринесла за поскъпването на жилищата, смята Камарата на лордовете

10:48 | 01.04.08 г.

Рекордните нива на имиграция във Великобритания не са оказали никакво или са имали слабо влияние върху икономическото благосъстояние на британците, заявява в доклад комисия на Камарата на лордовете, цитирана от BBC.

Вместо това, конкуренцията от страна на имигрантите е оказала отрицателен ефект спрямо нископлатените млади британски работници и е допринесла за високите цени на жилищата.

Затова лордовете смятат, че трябва да има ограничение на нивата на имиграция. В доклада си „Икономическо влияние на имиграцията“ те заявяват, че правителството „трябва да има ясно определени граници“ за имиграцията и да подготви правила, които да я задържат в рамките на ограниченията.

Докладът намеква още, че правото на хората да последват роднините си, които живеят във Великобритания, „може да бъде променено, ако правителството реши“.

Освен това документът отхвърля като „принципно грешни“ твърденията на някои министри, че е нужно високо ниво на имиграция, за да се предотврати недостиг на работна сила.

Лордовете предупреждават още, че новата имиграционна точкова система на правителството носи „очевидна опасност от непоследователност и припокриване“.

„Погледнато в перспектива, ако имате само увеличение на броя на имигрантите и нямате никаква икономическа полза от него, трябва да си зададете въпроса това умно ли е. Ето защо искаме правителството да разгледа въпроса“, коментира един от лордовете.

Председателят на комисията лорд Валанс, бивш президент на Конфедерацията на британската индустрия (CBI), казва, че анализът на правителството на икономическия ефект от страна на имиграцията е „много нестабилен“.

В доклада се посочва: „Наличните доказателства сочат, че имиграцията е оказала слаб негативен ефект върху най-нископлатените работници във Великобритания и лек положителен ефект върху заплатите на по-високоплатените служители“.

Има „ясна опасност“ имиграцията да е засегнала програмите за професионално обучение на британските работници и да е допринесла за търсенето на жилища и високите им цени, се добавя в доклада.

Относно новата точкова система на правителството, която разделя имигрантите на пет нови групи в зависимост предимно от квалификацията им и съответно възможния размер на заплатата им, в доклада пише: „Не е ясно дали новата система наистина ще бъде радикалната реформа на британската имиграционна система, описана от правителството“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:41 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още