fallback

Новият Кастро разреши на кубинците да отсядат в хотелите за чужди туристи

Това е поредната стъпка за либерализиране на действащите досега доста строги правила за кубинските граждани

10:11 | 31.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

След като разреши на кубинците да ползват мобилни телефони и опрости процедурата по продажба на компютри и телевизори в страната (досега твърде усложнена с официалния мотив „недостиг на електроенергия“) , президентът Раул Кастро направи нова стъпка в посока либерализиране на стриктните правила, действащи за жителите на Куба.

Третата важна за кубинците мярка е разрешаването на свободен достъп до хотелите за чуждестранни туристи, предава АФП. В неделя вечерта представители на няколко хотела в столицата Хавана са потвърдили пред агенцията, че са получили правителствени инструкции, според които вече могат да приемат и кубински клиенти.

За кубинците, които ще отсядат в тези забранени им досега хотели, ще важат тарифите, прилагани за чуждестранни граждани, като заплащането ще става с конвертируемо песо.

Обявената промяна е изключително важна за по-голямата част от кубинците, независимо дали ще се възползват от нея, тъй като забраната да отсядат в хотели в собствената си страна се считаше от обществото като силно дискриминационна.

През февруари, когато Раул Кастро официално встъпи в длъжност, той обеща „в близките седмици“ да премахне някои забрани, които по думите му спират развитието на кубинската икономика. Бившият министър на отбраната наследи поста на брат си Фидел, който на 81-годишна възраст, се отказа от нов мандат заради здравословното си състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:39 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още