fallback

Цената на петрола започна новата седмица с понижение

Движещата сила на търговията отново са очакванията за рецесия в САЩ

08:57 | 31.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Kотировките на суровия петрол се понижават в началото на седмицата, тъй като пазарите прогнозират нови негативни данни за американската икономика, които ще засилят прогнозите за предстояща рецесия. С интерес се очакват утрешните новини за сектора на производството в САЩ, като предварителните прогнози са за негов спад до най-ниските нива за последните четири години.

Седмицата започна с отстъпление от 69 цента (0,65 на сто) до 103,21 долара за барел петрол с доставка през май в електронната търговия на борсата в Ню Йорк, предава Bloomberg. Брентът пък изгуби 0,56 на сто до 103,21 долара за барел на електронната платформа на Лондонската борса, с което продължи спада си от миналата седмица.

На негативните настроения за състоянието на щатската икономика не могат да противодействат дори новините за проблеми с доставките на петрол в Близкия Изток. В близост до иракския град Басра в четвъртък беше взривен петролопровод, осигуряващ около 100 хил. барела дневно. По принцип подобни новини оказват подкрепа на черното злато, но в случая трейдърите явно обръщат по-голямо внимание на фундамента на американската икономика.

Именно бъдещето на икономиката на САЩ е определящо за търговията със суровини, показват данни от американските фючърсни пазари. През последната седмица нетните дълги позиции, показващи разликата между офертите купува и продава за суровината, са намалели до 53 892 контракта, което е най-ниската стойност за последните шест години. Предходната седмица пък показателят отбеляза спад от 24 на сто, което допълнително усилва представата за очакванията на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още