fallback

Motorola се разделя на две заради спад на продажбите на телефони

Решението е в резултат на натиск от страна на втория най-голям акционер в компанията Карл Икан

18:40 | 26.03.08 г.

Щатската Motorola Inc. планира да се раздели на две компании следващата година заради натиск от страна на милиардера инвеститор Карл Икан да отдели носещия загуби бизнес с мобилни телефони, съобщи Bloomberg.

Едната компания ще поеме бизнеса с мобилните апарати, а другата ще продава мрежово оборудване и други продукти, които са печеливши и нарастват бързо.

Решението печели време за главния изпълнителен директор Грег Браун да съживи подразделението за бизнес с телефони преди разделянето на компанията.

Според Икан, който държи 6% от акциите на компанията и е вторият най-голям акционер, подразделението е подценено и трябва да бъде отделено с нов мениджмънт. Бордът търси нов ръководител за бизнеса с телефонни апарати, се посочва в съобщение на компанията от днес.

Браун започна да търси купувач, след като продажбите отчетоха спад четири поредни тримесечия. През февруари от Samsung изключиха възможността за евентуално закупуване на мобилния бизнес на Motorola.

Базираната в Илинойс компания иска да създаде две независими публични компании.

Към момента акциите на Motorola отчитат ръст от 1% до 9,86 долара. За една година към днешна дата те са загубили 45 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още