fallback

JP Morgan вдига цената за Bear Stearns петкратно

Дали това ще помогне за възстановяване на доверието обаче не е сигурно, тъй като предложената сума остава далеч под цената на акциите на Bear Stearns от 14 март

12:05 | 24.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

JP Morgan, които се готвят да придобият петата по големина инвестиционна банка в САЩ Bear Stearns, са водили разговори за повишаване на цената на изкупуване до 10 долара на акция, като опит за задоволяване на изискванията на разочарованите акционери в Bear Stearns, предава FT.

Договорената през миналата седмица цена от 2 долара на акция е постигната със съгласието и одобрението на Федералния резерв и Министерство на финансите на САЩ, но е силно разочароваща за досегашните акционери в Bear Stearns, което е довело до преговори за повишаване на офертната цена. Според FT разговорите са били водени по време на вчерашния почивен ден, като от JP Morgan са отказали коментар, а от Bear Stearns не са били открити за мнение.

При промяна в което и да е условие на сключените договорености е необходимо одобрение от страна на Фед, което според FT може да забави силно или дори да провали досегашните споразумения. В опит да избегне това и да ускори процесите по продажба на банката, управителният съвет на Bear прави опити да одобри продажбата на 39,5 на сто от акциите без да търси мнението на останалите акционери, тъй като нормативната рамка в САЩ позволява подобни сделки при прехвърляне на до 40 на сто от капитала на дадена компания.

Говорителят на Федералния резерв е изявил нежелание да коментира ролята на институцията в преговорите, но е отрекъл Централната банка да е фиксирала първоначалната цена на сделката, добавя FT. 

Ако действително е имало подобни разговори за повишение в предложената цена за акциите на Bear Stearns, това означава, че JP Morgan целят придобиване на възможно най-голям дял от банката, постигнат при възможно най-добри отношения с досегашните акционери. Дали това ще помогне за възстановяване на доверието обаче не е сигурно, тъй като предложената сума остава далеч под цената на акциите на Bear Stearns от 14 март, когато беше съобщено за проблемите. Тогава книжата на банката се сринаха с 47 на сто до 30 долара за брой, а впоследствие разпродажбите продължиха и в четвъртък, когато беше последната сесия за седмицата в САЩ, достигнаха до 5,96 долара за ценна книга.

Цената от 10 долара за акция е с около 66 на сто по-висока от тази в края на миналата сесия, което в настоящите нестабилни за компаниите от финансовия сектор условия може да доведе до значителен брой желаещи да се освободят от акциите на закъсалата банка.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:40 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още