fallback

Разследват Газпром заради монополно високи цени на сярата

Газпром смята да вдигне цената на сярата до 3000 рубли за т, при условие че в началото на 2008 тя е била около 630 рубли за т.

10:27 | 24.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Федералната антимонополна служба (ФАС) на Русия започна разследване по отношение на установяването от структури на Газпром на високи цени на сярата, съобщава вестник „Комерсант”. От началото на годината цената на сярата е нараснала 10 пъти.

Разследванията на ФАС са насочени по-конкретно към дъщерните дружества на Газпром - „Газпром добиване Астрахан” и „Газпром добиване Оренбург” и са във връзка с нарушаване на закона за конкуренцията. Разследването е започнало във връзка със сигнали на фирми, ползващи като суровина сярата, които са се оплакали от монополно високите цени на гранулираната сяра, установени от предприятията на Газпром.

Обемът на руския пазар на сяра през миналата година е 2,25 млн. т и прогнозите за тази година са той да достигне 2,5 млн. т. Предприятията на Газпром общо осигуряват 90% от сярата на руския пазар.

В края на януари Газпром е обявил, че възнамерява да вдигне цената на сярата до 3000 рубли за т, при условие че в началото на 2008 г. тя е била около 630 рубли за т. Според информация от миналата седмица от Газпром дори са съобщили, че цените на сярата от 1 април могат да достигнат около 6000 рубли за т.

Анализатори коментират, че досега средните цени на сярата в Русия са били доста по-ниски от световните, но поради нейния дефицит в световен мащаб цените й растат. Към момента средната ФОБ цена на сярата е 480 долара/т (над 11 хил. рубли).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още