fallback

Петролът отново отстъпва заради очаквания за спад в търсенето

В условията на множество затворени пазари заради католическия Великден, котировките на черното злато поеха надолу

09:07 | 24.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на черното злато изгуби над един долар спрямо нивата от края на миналата седмица, тъй като пазарите са настроени негативно по отношение на изгледите за бъдещето на американската икономика. Така отстъплението на суровината от постигнатия миналия понеделник рекорд от 111,80 долара за барел продължи да се задълбочава и само за седмица надхвърля 10 на сто.

Основна роля за понижението анализаторите отдават на проблемите около американската инвестиционна банка Bear Stearns. „Колапсът на Bear накара инвеститорите да се фокусират върху въпроса колко ще бъде съкратено търсенето на петрол от една рецесия в САЩ. Към момента сме свидетели на охлаждане на оптимизма и прибиране на печалби“, смята Виктор Шум, анализатор на енергийния сектор в Purvin & Gertz, Сингапур, цитиран от АР.

От началото на новата седмица петролът с доставка през май губи 1,39 долара (1,36 на сто) в електронната търговия на електронната платформа на борсата в Ню Йорк по време на сесията в Азия. В четвъртък черното злато изгуби още 70 цента до 101,84 долара за барел, а в петък пазарите останаха затворени заради честването на великденските празници.

В електронната търговия на платформата на борсата в Лондон контрактите с доставка през май за петрола от сорта Брент поевтиняват с 1,08 долара и трайно се задържат на нива под 100 долара за барел.

Днес, заради посрещането на Великден, ще останат затворени пазарите в цяла Западна Европа, Северна и Южна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още