fallback

Volvo - поредният замесен в скандала „Петрол срещу храна“

Освен глоба шведската компания ще изплати и сумата, която две нейни подразделения са спечелили от програмата

10:17 | 21.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Шведският производител на автомобили Volvo AB се е съгласил да плати глоба в размер на 7 млн. долара като част от споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ във връзка с разследване на програмата „Петрол срещу храна“ за Ирак на ООН, съобщи Ройтерс.
Съгласно споразумението Volvo поема отговорност за действията на подразделенията си Renault Trucks SAS и Volvo Construction Equipment AB, които са обвинени в корупция. Според правосъдното министерство двете компании са плащали подкупи на правителството на Саддам Хюсеин, за да получат договори за продажба на камиони и строителна екипировка.
По информация на ВВС освен глобата от 7 млн. долара Volvo ще плати и 4 млн. долара глоба на Комисията по ценните книжа и борсовите операции (SEC). Компанията ще плати и допълнителни 8,6 млн. долара – сумата, която двете й подразделения са получили като печалба от програмата.
В замяна на това двете подразделения няма да бъдат обект на съдебно преследване за най-малко три години, пише още ВВС.
Министерството на правосъдието ще прекрати изцяло съдебното разследване, ако Renault Trucks и Volvo Construction Equipment се придържат към условията на споразумение, подробности около което не са били обявени.
Българското „участие“ в скандала с програмата на ООН е търговецът на петрол Людмил Дионисиев, бивш шеф на Химимпорт отпреди 89-та година, който получи през декември миналата година двегодишна условна присъда за ролята си в корупционна схема в Ирак.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още