fallback

Масирани разпродажби на суровини доведоха до понижение на цените

Прибиране на печалби и ограничаване на рисковите експозиции доведоха до спад в цената на петрола, златото и зърнените храни

09:14 | 21.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Възстановяването на американския долар от вчера доведе до отстъпление в цените на суровините. За пониженията допринесоха и серията от почивни дни около великденските празници, както и прибирането на печалбите след постигнатите ценови рекорди от повечето стратегически суровини.

Трейдърите затварят позиции и с цел ограничаване на рисковете, тъй като заплахата от рецесия в САЩ става все по-силна и това може да доведе до свиване на търсенето. При наличието на редица затворени пазари в Азия и почивния ден в САЩ, петролът отстъпи с нови 70 цента по време на последната борсова сесия за седмицата в Ню Йорк. Търговията приключи при 101,84 долара за барел, след като в рамките на сесията котировките паднаха до 98,65 долара за барел. Така за последните два дни цената на черното злато падна с почти 6 долара за барел. Цената на златото също отстъпи, губейки 4 на сто, и така двудневният спад на котировките възлезе на 10 на сто. Контрактите с незабавна доставка поевтиняха до 909,90 долара за тройунция, след като предишния ден цената беше 944,20 долара за тройунция. Според анализатори разпродажбите при златото са били продиктувани от необходимостта да бъдат покрити загубите от фондовите пазари, предава Ройтерс. Разпродажбите не подминаха и зърнените храни, като в Чикаго царевицата с доставка през май поевтиня до ценовото ограничение от 20 цента за бушел (4 на сто) до 5,07 долара за бушел. Соята също падна до позволената от борсата граница, губейки 50 цента (4 на сто) до 12,07 долара за бушел. Пшеницата пък изгуби 9 на сто (86,5 цента) до 9,87 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още