fallback

ОИСР: Рано е да се каже, че Америка е в рецесия

Икономиката на САЩ се забавя и може да започне свиване

15:06 | 20.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американската икономика се движи бавно, а може и да спира растежа си напълно, но все още е рано да се каже дали се намира в рецесия или не, смята главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Йорген Елмесков, цитиран от Thomson Financial. Същевременно с това се очаква икономическият растеж в еврозоната и в Япония да продължи, макар и с по-бавна скорост.
„Моделите за краткосрочно прогнозиране, съобразени с последните икономически показатели, включително спадa в заетостта, отбелязан през първите два месеца на 2008 година, предполагат, че ако не е спряла, то американската икономика се движи все по-бавно. Може би е прекалено рано да се обяви рецесия, но при настоящата икономическа активност, която е далеч под потенциала, рисковете се увеличават значително“, заявява Елмесков в актуализираната прогноза на ОИСР за икономическия ръст на развитите държави.
Според организацията растежът в САЩ през първото тримесечие на годината ще бъде едва 0,1 на сто спрямо последното тримесечие на 2007 година, а през вторите три месеца няма да бъде отчетено нарастване на брутния вътрешен продукт.
В еврозоната забавянето е далеч по-слабо, но растежът ще остане под потенциала на икономиката за известно време, главно поради трудностите, които скъпото евро поставя пред експорта. Към момента от ОИСР оценяват потенциала за растеж на икономиката на страните, въвели еврото като единна валута, на 2,0 на сто годишно, а актуализираните прогнози са за ръст от 0,5 на сто през първото и 0,4 на сто за второто тримесечие на настоящата година.
Що се отнася до Япония, съществува проблем за точната оценка на икономическия ръст, тъй като тримесечните данни на националната статистика са доста волатилни и податливи на ревизии, смята Елмесков. Въпреки това неговото мнение е, че ходът на икономическия ръст ще се забави, макар съседните на Япония страни да поддържат високи темпове на развитие, което подкрепя и нея. Прогнозата на ОИСР е, че през първото тримесечие на годината Япония ще регистрира икономически растеж от 0,3 на сто, а през второто – 0,2 на сто.
Във Великобритания растежът ще се задържи при 0,6 на сто и през двете тримесечия до юни, а като цяло за страните от Г-7 се предвижда ръст от 0,3 на сто за първото и 0,2 на сто за второто тримесечие на 2008 година. За водещата икономика на еврозоната – Германия, прогнозите са съответно за 0,6 и 0,4 на сто, а БВП на Франция се очаква да поддържа ръст от 0,4 на сто и през двете тримесечия. За Италия се предвиждат 0,3 на сто.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още