fallback

PepsiCo купи руски производител на сокове за 1,4 млрд. долара

"Лебедянски" държи около една трета от пазара на сокове в Русия

11:12 | 20.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

PepsiCo Inc. и Pepsi Bottling Group Inc. са постигнали споразумение да придобият контрол върху подразделението за сокове на руската компания OAO Лебедянски за 1,4 млрд. долара, съобщи Bloomberg.
Сделката изключва звената на Лебедянски за производство на бебешка храна и минерална вода. Делът, който щатските компании придобиват, е около 75,5 на сто от бизнеса със сокове, който държи около една трета от руския пазар.
Лебедянски генерира 85 на сто от приходите си от сокове.
PepsiCo засилва присъствието си в региона, след като през юни закупи украинския производител на плодови и зеленчукови сокове Сандора за 542 млн. долара.
Компанията Лебедянски е създадена през 1967 г. като консервна фабрика. 30 на сто от капитала са били собственост на депутата Николай Борцов, който продава дела си на щатските компании. Други 25 на сто се държат от неговия син Юри Борцов. Акциите на компанията се търгуват на Руската фондова борса, като free-float-ът е около 25%.
Сделката трябва да бъде одобрена от миноритарните акционери и се очаква да приключи след третото тримесечие.
Руската компания генерира 13 на сто от продажбите си от бебешка храна и 2 на сто – от минерална вода. Около 5 на сто от приходите се формират от продажби в Беларус, Украйна, Казахстан, Азербайджан и Грузия.
Резултатите на Лебедянски страдат от увеличаващите се разходи за горива, складови площи и реклама. Чистата печалба за деветте месеца до септември 2007 г. се е понижила с 5,6 на сто, а приходите от продажба на сокове са намалели, след като компанията се е фокусирала върху по-бързо растящите сегменти на бебешки храни и минерална вода.
Пазарът на сокове в Русия, който сега се оценява на 2,5 млрд. долара, ще расте с около 10 на сто годишно до 2010 г., смятат от UBS. През 2006 г. на човек от населението са се падали средно около 17 л изпит сок, а до 2014 потреблението ще се удвои и ще достигне нивото в Европа от 34 л на човек, според прогнозата на банката.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още