fallback

Петролът надолу заради страховете от рецесия

Черното злато поевтинява вече втори пореден ден, златото също отстъпва от рекордните цени

09:11 | 20.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол се понижи след вчерашния доклад на американското правителство, който показа спад в търсенето на суровината. За поевтиняването влияние оказаха още страховете, че американската икономика ще навлезе в рецесия, тъй като предприетите от Фед понижения на лихвения процент няма да доведат до желаните резултати. При подобен сценарий се очаква търсенето на суровини да спадне силно, което ще тласне цените надолу.

Данните за петролните запаси на САЩ, които бяха публикувани от енергийното министерство на страната вчера, показват девети ръст за последните десет седмици. Увеличението възлиза на 133 хил. барела, при очаквания на анализаторите за ръст с 2,6 млн. барела. Това, което обезпокои трейдърите беше обстоятелството, че за четвърта поредна седмица се наблюдава спад в търсенето на горива в най-голямата икономика. По този начин средното търсене за последните четири седмици е било с 3,2 на сто по-ниско в сравнение със същия период преди година, предава Bloomberg.

На борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през април, срокът за сключването на които изтече с края на последната сесия в САЩ, поевтиняха с 4,5 на сто (4,94 долара) до 104,48 долара за барел, регистрирайки най-голямото дневно понижение от 6 август досега. Майските фючърси пък отстъпиха с 5,5 на сто до 102,54 долара за барел в Ню Йорк, а на електронната платформа на борсата губят нови 39 цента до 102,15 долара за барел.

В Лондон вчера петролът от сорта Брент изгуби 4,6 на сто (4,84 долара) до 100,72 долара за барел. На електронната платформа на борсата контрактите с доставка през май продължиха да поевтиняват и в азиатската сесия достигнаха 100,40 долара за барел.

Опасенията от рецесия доведоха до спад на котировките на петрола с 9,1 на сто на борсата в Ню Йорк за последната седмица. Мрачните прогнози за бъдещето на американската икономика доведоха до отстъпление в цените и на други стратегически суровини, като благородните метали и зърнените храни. Така например златото регистрира поевтиняване от близо 10 на сто спрямо поставения на 17 март рекорд от 1 032,7 долара за тройунция и днес в азиатската търговия се търгува по 937,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:51 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още