fallback

12 млн. клиенти в ЕС са сменили своя оператор през 2007 г.

Преносимостта на номерата е възможна за потребители на фиксирани и мобилни услуги навсякъде в рамките на ЕС, освен в България и Румъния

15:21 | 19.03.08 г.

12 млн. клиенти в ЕС са сменили своя оператор през 2007 г. Преносимостта на номерата (смяна на оператора без смяна на номера) е възможна за потребители на фиксирани и мобилни услуги навсякъде в рамките на ЕС, освен в България и Румъния. Това се посочва в публикувания днес 13-ти доклад на Европейската комисия за напредъка на единния пазар на телекомуникационни услуги.
Все още има съществени различия сред страните членки относно времето, необходимо за реалната смяна на номера, като средно тя отнема около 8 дни за фиксираните и мобилните телефонни номера. Най-добре се справят с мобилната преносимост Малта и Ирландия (само един ден), следвани от Германия и Австрия (3 дни). Смяната в Италия и Словакия обаче може да отнеме и 20 дни. Най-добре се справят с фиксираната преносимост във Франция (само 4 дни), докато в Естония и Полша смяната на фиксиран номер отнема 30 и 22 дни съответно.
Пазарът на мобилни услуги е най-динамичният сектор в България въпреки липсата на преносимост на номерата. Нивото на проникване (123%) е по-високо от средното за ЕС (112). Това се посочва в секцията от доклада, посветена на страната. На пазара на фиксирани услуги конкуренцията е слаба и България има най-ниското ниво на проникване на широколентов достъп (broadband) в ЕС, се казва още в доклада. Въпреки законодателните усилия през 2007 страната още е изправена пред сериозни регулаторни предизвикателства. От ключово значение е независимостта и ефективноста на националния регулатор и липсата на спешен номер 112.
Намаляването на цените на мобилните гласови услуги с до 14% в ЕС отразява намаляването на цените за терминиране в мобилна мрежа, плащани от един оператор на друг за обаждания между техните мрежи, настъпило в резултат от намесата на националните регулатори на телекомуникационните услуги. На потребителите освен това се предлагат оферти, включващи повече услуги. 13% от европейците се абонират в момента за няколко услуги, плащайки една обща сметка, 12% имат телевизионни услуги в техния пакет, 23% – гласови телефонни услуги, 6% – мобилни телефонни услуги и 24% – достъп до интернет.
Докладът на ЕК идентифицира и области, в които единният пазар на телекомуникационни услуги не е завършен. В него се посочва, че т. нар. „исторически оператори“ (бившите монополисти) държат повече от 46% от линиите за високоскоростен достъп до интернет и в 7 държави-членки контролират повече от 60% от високоскоростните връзки.
Освен това 86,5% от потребителите получават достъп до фиксирана телефонна услуга чрез инфраструктурата на историческия оператор, а в случая с 12 държави-членки – повече от 95% от потребителите, защото регулаторните промени все още не са извършени или влезли в сила.
Цените за терминиране в мобилна мрежа спаднаха през 2007 г., но силно се различават в рамките на ЕС. Най-високата цена за терминиране в ЕС е 10 пъти по-висока от най-ниската (1,9 евроцент/мин. в Кипър, 22,4 – в Естония).
Секторът на мобилните комуникационни услуги продължава да заема най-голям дял от пазара на телекомуникационни услуги с ръст на приходите от 3,8% и сега възлизащи на 137 млрд. евро. Проникването на мобилните услуги се увеличи до 112% в сравнение с 103% през 2006 г.
Проникването в ЕС на мобилни услуги от трето поколение (3G) се удвои до 20% през 2007 г.
Приходите от фиксирани гласови телефонни услуги са намалели с 5% в сравнение с 2006 г., тъй като потребителите се ориентират към ползване на мобилни и интернет услуги. Все пак операторите, предлагащи фиксирани услуги, бяха компенсирани от силния ръст на техните услуги за високоскоростен интернет, донесли приходи от 62 млрд. евро.
Секторът на телекомуникационните услуги има оборот от почти 300 млрд. евро (2% от БВП на ЕС) и ръст от 1,9% през последната година. През 2007 г. за пета поредна година инвестициите в сектора нараснаха, като надхвърлиха 50 млрд. евро (съизмерими с тези в САЩ и по-високи от тези в Китай и Япония взети заедно).
Според доклада Дания, Финландия, Холандия и Швеция са световни лидери по високоскоростен интернет с проникване, надхвърлящо 30% в края на 2007 г. Тези държави от ЕС, както и Великобритания, Белгия, Люксембург и Франция имаха по-високо проникване на високоскоростен интернет в сравнение със Съединените щати (22,1%) през юли 2007 г.
В ЕС бяха разкрити 19 млн. линии за високоскоростен интернет през 2007 г., което съответства на повече от 50 хил. домакинства всеки ден. Секторът на високоскоростния интернет генерира приходи, оценени на 62 млрд. евро, и общото проникване за Европа достигна 20%.
Докладът представя моментната картина към декември 2007 г. на Европейския единен пазар на телекомуникационни услуги, основана на факти и цифри, получени от националните регулатори на телекомуникационни услуги и пазарните участници.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 19.03.08 г.
fallback
Още от Свят виж още