fallback

България доведе Melrose до загуба от 27 млн. паунда

Базираната в Единбург компания беше принудена да отпише стойността на дълбоководните си активи в България

11:58 | 19.03.08 г.

Британската компания Melrose Resources, с основна дейност проучване и разработване на газови и нефтени находища, ще увеличи проучвателската си дейност въпреки неуспешната си програма в България, която доведе до загуба преди данъци в размер на 55 млн. долара (27,15 млн. паунда), съобщи Scotsman.com.
Базираната в Единбург компания, която следващата седмица ще влезе в индекса FTSE 250 за първи път, е потвърдила, че планира капиталови разходи в размер на 250 млн. долара тази година, близо половината от които ще бъдат инвестирани в проучване.
През 2007 г. компанията беше принудена да отпише стойността на дълбоководните си активи в България, което доведе до разходи от над 60 млн. долара, след като три сонди не успяха да намерят подходящи резерви.
Така Melrose отчете загуба преди данъци от 55 млн. долара, въпреки че оборотът й е нараснал с 36% до 158,1 млн. долара. Изключвайки отписването, Melrose отчита повишение от 36% на печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация до 120 млн. долара.
Малко вероятно е в близко бъдеще компанията да извърши още дълбоководни проучвания след опита си в България, но планира да направи 14 сонди в Египет, където е по-голямата част от добива й, и две в САЩ, е казал главният изпълнителен директор Дейв Томас.
Общият добив е нараснал с 18 на сто до 15 015 барела нефтен еквивалент на ден (boepd), а прогнозата на компанията е за ръст от още 30 на сто през 2008 до около 20 хил. boepd.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още